toleranta

Inițial, sensul cuvântului toleranță era acela de a suporta ceva dificil, de a accepta ceva ce nu poți schimba sau ceva ce era impus prin lege, religie ori obiceiuri culturale. În prezent, însă, cuvântul toleranță, ne duce cu gândul la acceptarea diversității. Aș putea spune că toleranță înseamnă respect. Înseamnă acceptare, fără judecată și fără critică, a noului, a diferitelor idei, religii, gusturi, persoane.

Ești tolerant atunci când ai libertate în gândire, când dai dovadă de integritate, respect de sine și respect față de ceilalți, față de opiniile, faptele, gusturile lor.

Pentru a conștientiza dacă ești o persoană tolerantă, răspunde-ți sincer la următoarele întrebări: „Îi resping pe cei care sunt diferiți de mine? Care au alte religii, gusturi, păreri, obiceiuri?”, „Am tendința de a-i judeca pe cei din jur pentru faptele, gândurile, ideile lor?

Ești tolerant atunci când respecți părerile, gusturile unei persoane chiar și atunci când nu ești de acord cu ele. Ești tolerant când accepți ideea conform căreia fiecare persoană este diferită. Când înțelegi că nimeni nu e perfect, nici măcar tu. Zilnic exersezi toleranța, atât în relație cu ceilalți, cât și în relație cu tine. Ești tolerant cu tine când ai încredere în tine, când înțelegi că ai și defecte și calități.

Iată și câteva idei prin care poți exersa toleranța cu cei din jur:

  • respecți persoanele ce au păreri diferite de ale tale;
  • îi apreciezi cu adevărat pe cei din jur, exersând conștient descoperirea calităților acestora;
  • asculți activ opiniile celorlalte persoane;
  • accepți părerile și gusturile celorlalți fără a-i judeca;
  • folosești asertivitatea când își exprimi punctul de vedere;
  • ești deschis în a descoperi viziuni și opinii diferite de ale tale;
  • ești conștient că nu deții adevărul absolut;
  • recunoști atunci când greșești;
  • înțelegi că fiecare persoană are dreptul de a greși, inclusiv tu.
Toleranța te ajută să trăiești în armonie cu tine și cu ceilalți. Îți dă ocazia de a fi optimist, integru, în timp ce îți păstrezi autenticitatea.

A fi tolerant înseamnă a da dovadă de înțelepciune. Înseamnă a fi, permanent, pregătit să accepți ideile, opiniile, gusturile, viziunile, stilurile celor din jur, atunci când acestea nu corespund cu cele pe care le ai tu.

Cu toții avem momente în care suntem toleranți și momente în care judecăm, criticăm…

Alege conștient să urmezi calea toleranței, pentru că meriți să trăiești în pace cu cei din jur, să fii pozitiv, să iubești și să fii iubit, SĂ FII FERICIT! ❤️

Identifică sursele pentru o comunicare eficientă și o relaționare de succes

Acum ai șansa de a participa la acest Mastermind ce reunește 10 persoane dornice de schimbare.

Nu există răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *