Creșterea imaginii de sine

Referindu-se la imaginea de sine, Nathaniel Branden spunea: „Dacă simți că nu poți face față provocărilor, că nu meriți dragoste sau respect, că nu ai dreptul la fericire, că nu îți poți conștientiza gândurile, dorințele sau nevoile (…) atunci te vei simți limitat, indiferent ce alte atuuri ai.”

Iată câteva modalități prin care îți poți îmbunătății imaginea de sine:
  • Fă o listă cu toate calitățile tale.

Oricât de greu ar fi, continuă! Dacă este nevoie, gândește-te câteva zile sau săptămâni la această listă. Oprește-te din scris DOAR atunci când ai pe listă 100 de lucruri pozitive despre tine. Recitește ceea ce ai scris, în fiecare zi, astfel încât să îți reamintești zilnic cât de valoros ești. Analizează această listă și alege un cuvânt care te descrie cel mai bine. Consideră acest cuvânt drept o bornă de referință pe măsură ce începi să îți conferi valoare.

  • Vorbește mereu cu tine însuți, folosind cuvinte încurajatoare, pozitive.

Fii conștient de lucrurile pe care le faci bine și fă-ți complimente pentru fiecare lucru conștientizat în acest sens. Atunci când greșești, gândește-te cum poți proceda mai bine data viitoare. Nu te judeca prea aspru, nu ești singura persoană care greșește. Cu toții greșim, așa că, nu e nimic în neregulă cu tine.

  • Compară-te numai cu tine însuți.

Gândește-te că misiunea ta este de a deveni mai bun azi decât ai fost ieri, iar pentru asta, concentrează-te pe ceea ce poți face chiar acum, astfel încât să te dezvolți.

  • Bucură-te de fiecare mic progres pe care îl faci.

Atunci când faci lucrurile bine sau când faci un pas mic în direcția dorită, bucură-te, complimentează-te, laudă-te, spunându-ți: „E bine că am făcut asta. Bravo mie!”. Gândește-te: Indiferent cât de mic este pasul făcut, te ajută să fii mai aproape de obiectivul tău, de ceea ce îți dorești.

O pauză pentru a celebra mica reușită este indicată pentru a-ți da elanul de care ai nevoie să continui. Sărbătorirea, sub orice formă, te încurajează și te inspiră să mergi mai departe.
  • Conferă-le valoare celor din jurul tău.

Dacă le schimbi viața în bine celorlați, te vei respecta mai mult pe tine, vei avea mai multă încredere în tine, iar oamenii din jur te vor aprecia mai mult, atât pentru ceea ce faci pentru ei, cât și pentru atitudinea pe care o ai. Se creează astfel un cerc de sentimente pozitive care se transmit de la o persoană la alta. Găsește, așadar, o modalitate de a le conferi celorlalți valoare cel puțin o dată pe săptămână.

Bazează-te pe atuurile pe care le ai și fă lucruri de pe urma cărora ceilalți au de câștigat. Acest lucru te va ajuta să te simți mai bine cu tine, să te valorizezi. Apoi, fă din ce în ce mai multe lucruri pentru ceilalți. Este o regulă de bază aceea de a acorda o zecime din timpul tău pentru a-i deservi pe cei din jur și a le conferi valoare. Astfel faci pași siguri pentru creșterea imaginii de sine.

TU CHIAR AI VALOARE! Contezi cu adevărat!

Viața ți se va schimba indiferent ce a fost în trecut, indiferent de mediul în care ai trăit și de ceea ce ți s-a întâmplat, ești singura persoană care poate face o diferență în viața ta! Indiferent de traumele prin care ai trecut sau de greșelile pe care le-ai făcut, poți învăța, astfel încât să te dezvolți. Poți deveni așa cum îți dorești. Ai încredere în tine și fă primul pas în direcția schimbării dorite! Continuă pur și simplu să mergi mai departe, să crezi în tine și să te bucuri de fiecare moment frumos din viața ta, de fiecare succes (mai mare sau mai mic).

Articol inspirat din cartea scrisă de John Maxwell „15 legi supreme ale dezvoltării personale.”

Nu există răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *